Dýňový závin s rumem
13.09.2015 06:38
Takhle vypadá dýně na rostlině. Stačí terocha fantazie nebo dobrý recept a je z ní žádaný desert.
Potřebujeme:
- jednu malou dýni cca 30 dkg
- 150 g cukru krystal
- 50 g cukru moučka
- 1 bal. vanilkového cukru
- citron
- 2 vejce
- 20 g bramborového škrobu
- jedno balení tvarohu
- listové těsto na dvě nohavice štrůdlu
- 80 g tuku na pečení nebo másla
- rum dle chuti
Dýni očistíme – zbavíme dužiny s jadérky a nakrájíme na menší kousky. Ty se šťávou z citronu, rumem, krystalovým a vanilkovým cukrem podusíme. Směs mícháme, aby se nepřichytila, a poté necháme vychladnout. Utřeme pěnu z másla, žloutků a práškového cukru, přidáme tvaroh a škrob. Z bílků vyrobíme sníh, který nakonec jemně vpravíme do tvarohové směsi.
Těsto na štrúdl – buď koupené, nebo dle vašeho oblíbeného receptu, vyválíme a poklademe nejprve tvarohovou směsí, pak přidáme dýňové kostičky s rumem. Zabalíme do nohavice a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba půl hodiny. Před podáváním pocukrujeme.