Dvoubarevný pomerančový koláč

Zkuste citrusy netradičně. Biopomeranče z našich bedýnek se nemusíte vůbec bát použít, a to včetně „obalů“, promiňte, chtěli jsme říci včetně kůry. Stačí jen omýt, a nastrouhat nebo naložit. O tom však jindy. Dnes máme po vás recept na koláč, kde použijete kůru, šťávu i nakrájenou dužinu.

Potřebujeme:

  • 2 červené pomeranče
  • 3 obyčejné pomeranče
  • 250g tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr (nemusí být)
  • ½ hrnku oleje (či odpovídající množství jiného tuku vhodného pro pečení)
  • ¾ hrnku mléka
  • strouhanku na vymazání formy
  •  a koláčovou nebo dortovou formu, struhadlo

V míse pomocí vařečky nebo v nádobě pro tyčový mixer (pohodlnější varianta) připravíme nejprve těsto. Smícháme 2 vejce s cukrem, přidáme mouku, olej (rozehřátý tuk) a ¾ hrnku mléka. Přidáme „prdopeč“ a vanilkový cukr. Nakonec od těsta přimícháme nastrouhanou kůru zhruba ze třetiny omytého pomeranče. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (pokud používáte silikonovou, stačí vymazat olejem) a dáme péct do středně vyhřáté trouby na 30 - 40 minut (těsto nemusí být úplně hnědé, ještě si v troubě pobude).

Pokračujeme s přípravou druhé vrstvy. Vymačkáme si z jednoho z pomerančů šťávu. Ve stejné nádobě, kterou jste použili promíchání těsta (můžete, ale nemusíte pečlivě vymývat) smícháme tvaroh, zbylé vejce a ¼ hrnku mléka s vanilkovým pudinkem. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu.

2 obyčejné a 2 červené pomeranče oloupeme a nakrájíme napříč přes měsíčky na kolečka.

Předpečený koláč poklademe kolečky pomerančů a zalijeme tvarohovou směsí. Opět vložíme cca na 20 minut do trouby a koláč dopečeme.

Rada předem

Chcete-li používat bioprodukty, na českém trhu jsou k dispozici i bioprášek do pečiva i biopudinky od tuzemského výrobce.

 

Aktuality

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.