Dvoubarevný pomerančový koláč

Zkuste citrusy netradičně. Biopomeranče z našich bedýnek se nemusíte vůbec bát použít, a to včetně „obalů“, promiňte, chtěli jsme říci včetně kůry. Stačí jen omýt, a nastrouhat nebo naložit. O tom však jindy. Dnes máme po vás recept na koláč, kde použijete kůru, šťávu i nakrájenou dužinu.

Potřebujeme:

  • 2 červené pomeranče
  • 3 obyčejné pomeranče
  • 250g tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr (nemusí být)
  • ½ hrnku oleje (či odpovídající množství jiného tuku vhodného pro pečení)
  • ¾ hrnku mléka
  • strouhanku na vymazání formy
  •  a koláčovou nebo dortovou formu, struhadlo

V míse pomocí vařečky nebo v nádobě pro tyčový mixer (pohodlnější varianta) připravíme nejprve těsto. Smícháme 2 vejce s cukrem, přidáme mouku, olej (rozehřátý tuk) a ¾ hrnku mléka. Přidáme „prdopeč“ a vanilkový cukr. Nakonec od těsta přimícháme nastrouhanou kůru zhruba ze třetiny omytého pomeranče. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (pokud používáte silikonovou, stačí vymazat olejem) a dáme péct do středně vyhřáté trouby na 30 - 40 minut (těsto nemusí být úplně hnědé, ještě si v troubě pobude).

Pokračujeme s přípravou druhé vrstvy. Vymačkáme si z jednoho z pomerančů šťávu. Ve stejné nádobě, kterou jste použili promíchání těsta (můžete, ale nemusíte pečlivě vymývat) smícháme tvaroh, zbylé vejce a ¼ hrnku mléka s vanilkovým pudinkem. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu.

2 obyčejné a 2 červené pomeranče oloupeme a nakrájíme napříč přes měsíčky na kolečka.

Předpečený koláč poklademe kolečky pomerančů a zalijeme tvarohovou směsí. Opět vložíme cca na 20 minut do trouby a koláč dopečeme.

Rada předem

Chcete-li používat bioprodukty, na českém trhu jsou k dispozici i bioprášek do pečiva i biopudinky od tuzemského výrobce.

 

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...