Cuketová omáčka s plátky masa a rýží

Když je cuketová sezona, jsou cukety jako trpaslíci – jsou úplně všude. Vlezou vám na pánvičku, do trouby, do buchet, netřeba také do papiňáku. Jako v případě cukety, která dává základ cuketové omáčce.

Potřebujeme:

  • 1 střední cuketu – zelenou nebo žlutou, nebo ½ žluté a ½ zelené – omáčka je pak barevnější
  • 1 velkou cibuli a 1 malou cibuli
  • 1 tuk na smažení /sádlo, rostlinný tuk, olej – dle vašich preferencí/
  • 4 plátky vepřového (ale může být i hovězí či kuřecí) masa
  • 3 lžíce mouky na zahuštění – pro bezlepkáře leze nahradit bramborovým škrobem
  • 4 dcl rýže
  • Koření: sůl, pepř, hřebíček

Nejprve si oloupeme cibule, ale nadrobno nakrájíme jen tu větší. Malou necháme pro přípravu rýže. 

Do tlakového hrnce dáme rozpustit vámi vybraný tuk a na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme masové plátky, které není třeba nijak zvlášť připravovat, stačí osolit. Ten, kdo raději solí až na konci – před podáváním, tak může zvolit i tuto variantu. Masové plátky osmažíme na cibulce ze všech stran, aby se zatáhly. Mezitím omyjeme cukety a nakrájíme je na jemnější plátky a poté ještě na proužky. Pokud se raději strouháte, stejnou službu jako ostrý nůž udělá i hrubé struhadlo.

Jakmile je maso ze všech stran lehce opečené, přidáme do talkového hrnce nakrájené cukety, dolijeme vodou na požadované množství omáčky a uzavřeme víkem. Dobu vaření upravíme dle typu masa a vlastních zkušeností – od cca 10 minut u kuřecího do 45 minut u tvrdšího kusu hovězího. Pozor, pokud máte k dispozici vyzrálé hovězí, tak tlakový hrnec nepoužívejte.

Zatímco se vaří maso s cuketou, připravíme si rýži. Na 1 porci by mělo vystačit 1 dcl sypané rýže. Vložíme ji do kastrolu a zalijeme dvojsobným množstvím vody. Osolíme. Pro lepší chuť přidáme do kastrolku ještě menší cibuli, do které zapícháme několik hřebíčků  - ne ty z dílny, ale kořeníJ. Jakmile se voda trochu vyvaří a na povrchu rýže se vytvoří místy „dírky“ je nejlepší čas dát rýži spát. Podle návodu babiček stačí vzít celý kastrol a dát jej pod deku – klidně do postele. Rýže zde „dojde“, ale nevychladne.

A už se můžeme věnovat dokončení omáčky s masem. Otevřeme tlakový hrnec, a je-li maso měkké, zahustíme omáčku. V hrnku rozmícháme čtyři lžíce mouky nebo bramborového škrobu s vodou a za stálého míchání vlijeme přes sítko do teplé, ale ne vařící se tekutiny v hrnci. Přivedeme vše ještě jednou k varu. Na závěr ještě omáčku s masem osolíme a opepříme dle chuti. 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...