Cuketová omáčka s plátky masa a rýží

Když je cuketová sezona, jsou cukety jako trpaslíci – jsou úplně všude. Vlezou vám na pánvičku, do trouby, do buchet, netřeba také do papiňáku. Jako v případě cukety, která dává základ cuketové omáčce.

Potřebujeme:

  • 1 střední cuketu – zelenou nebo žlutou, nebo ½ žluté a ½ zelené – omáčka je pak barevnější
  • 1 velkou cibuli a 1 malou cibuli
  • 1 tuk na smažení /sádlo, rostlinný tuk, olej – dle vašich preferencí/
  • 4 plátky vepřového (ale může být i hovězí či kuřecí) masa
  • 3 lžíce mouky na zahuštění – pro bezlepkáře leze nahradit bramborovým škrobem
  • 4 dcl rýže
  • Koření: sůl, pepř, hřebíček

Nejprve si oloupeme cibule, ale nadrobno nakrájíme jen tu větší. Malou necháme pro přípravu rýže. 

Do tlakového hrnce dáme rozpustit vámi vybraný tuk a na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme masové plátky, které není třeba nijak zvlášť připravovat, stačí osolit. Ten, kdo raději solí až na konci – před podáváním, tak může zvolit i tuto variantu. Masové plátky osmažíme na cibulce ze všech stran, aby se zatáhly. Mezitím omyjeme cukety a nakrájíme je na jemnější plátky a poté ještě na proužky. Pokud se raději strouháte, stejnou službu jako ostrý nůž udělá i hrubé struhadlo.

Jakmile je maso ze všech stran lehce opečené, přidáme do talkového hrnce nakrájené cukety, dolijeme vodou na požadované množství omáčky a uzavřeme víkem. Dobu vaření upravíme dle typu masa a vlastních zkušeností – od cca 10 minut u kuřecího do 45 minut u tvrdšího kusu hovězího. Pozor, pokud máte k dispozici vyzrálé hovězí, tak tlakový hrnec nepoužívejte.

Zatímco se vaří maso s cuketou, připravíme si rýži. Na 1 porci by mělo vystačit 1 dcl sypané rýže. Vložíme ji do kastrolu a zalijeme dvojsobným množstvím vody. Osolíme. Pro lepší chuť přidáme do kastrolku ještě menší cibuli, do které zapícháme několik hřebíčků  - ne ty z dílny, ale kořeníJ. Jakmile se voda trochu vyvaří a na povrchu rýže se vytvoří místy „dírky“ je nejlepší čas dát rýži spát. Podle návodu babiček stačí vzít celý kastrol a dát jej pod deku – klidně do postele. Rýže zde „dojde“, ale nevychladne.

A už se můžeme věnovat dokončení omáčky s masem. Otevřeme tlakový hrnec, a je-li maso měkké, zahustíme omáčku. V hrnku rozmícháme čtyři lžíce mouky nebo bramborového škrobu s vodou a za stálého míchání vlijeme přes sítko do teplé, ale ne vařící se tekutiny v hrnci. Přivedeme vše ještě jednou k varu. Na závěr ještě omáčku s masem osolíme a opepříme dle chuti. 

Aktuality

Ukončení našich produktů na Scuku

Vážení přátelé V lednu nás na Scuku ( z jejich rozhodnutí) už nenajdete. Tímto jejich rozhodnutím ovšem přicházíme o většinu tržeb a budeme mít existenční problémy. Navíc obchodní činností jsme dotovali provoz naší zelinářské biofarmy. Podpořte nás proto objednávkou na našem Eshopu...

Přihlášení do našeho Eshopu

Pokud se Vám nedaří přejít do našeho obchodu kliknutím na obrázek, jděte, prosím, přímo na www.biozelenina-bedynky.cz

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...