Bramborový salát na čtyři způsoby

Recepty na bramborový salát se liší rodina od rodiny. Také výsledná chuť nebývá ani přes použití stejných ingrediencí shodná. Zkrátka, vyrobit bramborový salát může být leckdy tak trochu alchymie. Proto se pojďme podívat na tradiční pokrm, který k českým Vánocům neodmyslitelně patří, z poněkud jiného úhlu. Není totiž salát, jako salát.

Na všechny recepty budete bez rozdílu potřebovat ve slupce uvařené brambory, sůl a mletý pepř. Všem bramborovým salátům prospěje, když je necháte před podáváním chvilku odležet, aby se chutě spojily.

Bramborový salát na německý způsob

  • uvařené brambory
  • dobrý vývar
  • hořčice
  • cibulka
  • pažitka
  • olej

Teplé oloupané brambory nakrájíme na kolečka. V misce je smísíme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. Vše zalijeme vývarem a promícháme. S přiléváním vývaru pokračujeme, dokud jej brambory absorbují. Na závěr přidáme pažitku a kapku kvalitního oleje.  

Jednoduchý bramborový salát

  • uvařené brambory
  • střední cibule
  • sklenička vody
  • 6 lžiček cukru krystal
  • 4 lžičky octa 
  • 1 dl oleje

Nejprve si připravíme zálivku, klidně i den předem. Na ni smícháme vodu se špetkou soli a cukrem. Brambory nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Potom přimícháme ocet a cibuli nakrájenou najemno. Brambory smícháme s olejem a potom i se zálivkou.

Bramborový salát s vejci

  • uvařené  brambory
  • 3 vejce
  • 1 malá cibule
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 200 ml majonézy
  • ocet podle potřeby

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovněž nakrájíme na kostičky. Stejně si připravíme i okurky a cibuli.  Poté si smícháme majonézu se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme octem nebo nálevem z okurek. Vše ve větší misce vzájemně smísíme.

Bramborový salát s řepou a jablky

  • uvařené brambory
  • 200 g jablek
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 50 ml kysané smetany
  • 30 ml olivového oleje
  • ocet, hořčice


Brambory, jablka, řepu, cibuli nakrájíme na kostičky, k nim do mísy přidáme hrášek. Vše promícháme, osolíme a opepříme. V jiné nádobě připravíme směs smetany, oleje a hořčce (1 lžička), kterou dochutíme octem a solí trošku. Zálivku smísíme se zeleninou a jablky, na závěr ještě dochutíme.

Aktuality

Novoroční přání

Přeji Všem přátelům, kolegům a spolupracovníkům krásné prožití vánočních svátků, pevné zdraví a úspěšný rok 2011.

Aktuality

V červenci proběhla sklizeň česneku a v současné době probíhá jeho ošetřenía sušení. Začíná sklizeň žlutých a zelených cuket. V nejbližší době začne první sklizeň brambor.

Informace pro zákazníky

Veškerá biozelenina vypěstovaná v roce 2009 je již vyprodaná, včetně dýně Hokkaida.