Bramborový salát na čtyři způsoby

Recepty na bramborový salát se liší rodina od rodiny. Také výsledná chuť nebývá ani přes použití stejných ingrediencí shodná. Zkrátka, vyrobit bramborový salát může být leckdy tak trochu alchymie. Proto se pojďme podívat na tradiční pokrm, který k českým Vánocům neodmyslitelně patří, z poněkud jiného úhlu. Není totiž salát, jako salát.

Na všechny recepty budete bez rozdílu potřebovat ve slupce uvařené brambory, sůl a mletý pepř. Všem bramborovým salátům prospěje, když je necháte před podáváním chvilku odležet, aby se chutě spojily.

Bramborový salát na německý způsob

  • uvařené brambory
  • dobrý vývar
  • hořčice
  • cibulka
  • pažitka
  • olej

Teplé oloupané brambory nakrájíme na kolečka. V misce je smísíme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. Vše zalijeme vývarem a promícháme. S přiléváním vývaru pokračujeme, dokud jej brambory absorbují. Na závěr přidáme pažitku a kapku kvalitního oleje.  

Jednoduchý bramborový salát

  • uvařené brambory
  • střední cibule
  • sklenička vody
  • 6 lžiček cukru krystal
  • 4 lžičky octa 
  • 1 dl oleje

Nejprve si připravíme zálivku, klidně i den předem. Na ni smícháme vodu se špetkou soli a cukrem. Brambory nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Potom přimícháme ocet a cibuli nakrájenou najemno. Brambory smícháme s olejem a potom i se zálivkou.

Bramborový salát s vejci

  • uvařené  brambory
  • 3 vejce
  • 1 malá cibule
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 200 ml majonézy
  • ocet podle potřeby

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovněž nakrájíme na kostičky. Stejně si připravíme i okurky a cibuli.  Poté si smícháme majonézu se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme octem nebo nálevem z okurek. Vše ve větší misce vzájemně smísíme.

Bramborový salát s řepou a jablky

  • uvařené brambory
  • 200 g jablek
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 50 ml kysané smetany
  • 30 ml olivového oleje
  • ocet, hořčice


Brambory, jablka, řepu, cibuli nakrájíme na kostičky, k nim do mísy přidáme hrášek. Vše promícháme, osolíme a opepříme. V jiné nádobě připravíme směs smetany, oleje a hořčce (1 lžička), kterou dochutíme octem a solí trošku. Zálivku smísíme se zeleninou a jablky, na závěr ještě dochutíme.

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...