Bojovníci s nachlazením z našich biobedýnek – cibule, česnek a zázvor

Jarní nachlazení, ztráta energie a únava – to zná asi občas každý. Nic příjemného zvlášť, když musíte do práce nebo se chcete věnovat svým zálibám. A navíc - za okny se probouzí jaro. Pro tyto situace máme v našich bedýnkách životabudiče. Zkuste cibuli, česnek nebo zázvor!

Recepty našich předků

Cibulový drink

Z cibule připravíme vývar. Oloupanou cibuli nakrájíme a zalijeme horkou vodou, necháme vylouhovat asi čtvrt hodiny. Aby byl čaj z cibule alespoň trochu poživatelný, doporučujeme jej osladit, ať již cukrem či medem.  Pro zjemnění lze dochutit smetanou nebo jen mlékem, či lžičkou másla. Horký cibulový drink vypijte, můžete i po částech.

Cibule s kysaným zelím

Vitamínovou bombou, která bezesporu nahradí drahé pastilky z lékárny je bezesporu jednoduchý pokrm. Do mističky vložíme na drobno nakrájené kysané zelí, přidáme nasekanou celou cibuli a zamícháme. Pak už jenom jíme, a to s vědomím, že konzumujeme vitamín C a další složky prospěšné našemu zdraví, a přestanete řešit vůni dechu.

Česnekový panák

Pravý tuzemský česnek má pořádné grády. Čínský nebo španělský se může jít schovat, zvlášť když jde o vyhnání bacilů z těla. Vyberte tedy z našeho biočesneku dva až tři pěkné stroužky, které rozetřete nebo rozmixujte a zalijte štamprletem  vody a vše vypijte. Abyste se dokonale vypotili, zapijte „česnekového panáka“ ještě sklenou svařeného červeného vína a zalezte do postele. Tento recept se nedoporučuje (v pořadí nebezpečnosti): žlučníkářům, řidičům a milencům.

Zázvorový horký nápoj

Zázvor je přezdíván jako zázračný. Velmi intenzivní chuť a množství účinných látek, které oddenek zázvorovníku obsahuje, jej postupně přivedl i do naší kuchyně. Jako biolék jej rozhodně naleze podceňovat. Na chuť, zahřátí i uvolnění – zkuste zázvorový horký nápoj. Malý kousek zázvoru oloupejte, nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi jemné kousky. Na konvici stačí asi dvoucentimetrový skrojek. Zalijte zázvor horkou vodou, oslaďte. Někdo radí med, ale zde pozor na alergie, takže i cukr může být. Dochuťte hřebíčkem a na kolečka nakrájeným biocitronem. Do nápojů nepoužívejte citrony s kůrou, které nejsou pěstovány v systému ekologického zemědělství, neboť látky, které se v konvenčním zemědělství používají ve formě postřiků, z povrchu umýt nelze a v horkých nebo alkoholických nápojích se mohou vyluhovat.

Tak na zdraví!

 

Aktuality

Biojarmark na Toulcově dvoře

Děkujeme Všem, kteří navštívili náš stánek na biojarmarku a třeba si i nějakou zeleninku koupili.

Biojarmark v Praze

V pátek 16.9 a v sobotu 17.9. můžete zakoupit naši zeleninu na 18. ročníku biojarmarku na Toulcově dvoře v Praze. Těšíme se na Vaši návštěvu. Máme pro Vás dárek Pokud nám v Praze sdělíte heslo dne - dáme Vám slevu na Váš nákup 20 %. Heslo zní   Daniela

Aktuální nabídka

Dýně Hokkaido  - pravé Uchiki Kuri   - cena od 22,-Kč/ kg Hlávkové zelí     cena od  16,-Kč/kg Cibule              cena  25,-Kč/kg Patyzon žlutý   cena  25,-Kč/kg