Bojovníci s nachlazením z našich biobedýnek – cibule, česnek a zázvor

Jarní nachlazení, ztráta energie a únava – to zná asi občas každý. Nic příjemného zvlášť, když musíte do práce nebo se chcete věnovat svým zálibám. A navíc - za okny se probouzí jaro. Pro tyto situace máme v našich bedýnkách životabudiče. Zkuste cibuli, česnek nebo zázvor!

Recepty našich předků

Cibulový drink

Z cibule připravíme vývar. Oloupanou cibuli nakrájíme a zalijeme horkou vodou, necháme vylouhovat asi čtvrt hodiny. Aby byl čaj z cibule alespoň trochu poživatelný, doporučujeme jej osladit, ať již cukrem či medem.  Pro zjemnění lze dochutit smetanou nebo jen mlékem, či lžičkou másla. Horký cibulový drink vypijte, můžete i po částech.

Cibule s kysaným zelím

Vitamínovou bombou, která bezesporu nahradí drahé pastilky z lékárny je bezesporu jednoduchý pokrm. Do mističky vložíme na drobno nakrájené kysané zelí, přidáme nasekanou celou cibuli a zamícháme. Pak už jenom jíme, a to s vědomím, že konzumujeme vitamín C a další složky prospěšné našemu zdraví, a přestanete řešit vůni dechu.

Česnekový panák

Pravý tuzemský česnek má pořádné grády. Čínský nebo španělský se může jít schovat, zvlášť když jde o vyhnání bacilů z těla. Vyberte tedy z našeho biočesneku dva až tři pěkné stroužky, které rozetřete nebo rozmixujte a zalijte štamprletem  vody a vše vypijte. Abyste se dokonale vypotili, zapijte „česnekového panáka“ ještě sklenou svařeného červeného vína a zalezte do postele. Tento recept se nedoporučuje (v pořadí nebezpečnosti): žlučníkářům, řidičům a milencům.

Zázvorový horký nápoj

Zázvor je přezdíván jako zázračný. Velmi intenzivní chuť a množství účinných látek, které oddenek zázvorovníku obsahuje, jej postupně přivedl i do naší kuchyně. Jako biolék jej rozhodně naleze podceňovat. Na chuť, zahřátí i uvolnění – zkuste zázvorový horký nápoj. Malý kousek zázvoru oloupejte, nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi jemné kousky. Na konvici stačí asi dvoucentimetrový skrojek. Zalijte zázvor horkou vodou, oslaďte. Někdo radí med, ale zde pozor na alergie, takže i cukr může být. Dochuťte hřebíčkem a na kolečka nakrájeným biocitronem. Do nápojů nepoužívejte citrony s kůrou, které nejsou pěstovány v systému ekologického zemědělství, neboť látky, které se v konvenčním zemědělství používají ve formě postřiků, z povrchu umýt nelze a v horkých nebo alkoholických nápojích se mohou vyluhovat.

Tak na zdraví!

 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...