Biokumquat na chuť i pro zdraví - nově v sortimentu

Už jste slyšeli o citrusu jménem kumquat? Možná, že jej spíše znáte pod přezdívkou trpasličí pomeranč. Odkud se tento oranžový trpaslík vzal, a co vlastně „umí“?

Wikipedia říká, že Kumquat (lat. Fortunella Hindsii, což je odvozeno od fortuna - štěstí), též nagami nebo počeštěně kumkvat je citrusům příbuzné ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Tento polodlouhý trpasličí pomeranč patří mezi nejmenší citrusové plody, neboť je jen 2-4 cm dlouhý. Dužina i slupka jsou oranžové a jedlé. Pochází z východní Asie a jižní Číny, kde je jeho pěstování známo již od 12. století, pěstoval se však i na území Japonska, Taiwanu a Filipínách. Do Evropy byla rostlina dovezena roku 1846 Robertem Fortunem, sběratelem Londýnské zahradnické společnosti (The London Horticultural Society). Brzy poté byl kumquat importován i do Severní Ameriky. Hojně se také pěstuje na řeckém ostrově Korfu (Kerkyra), kde se z něj vyrábí stejnojmenný tradiční alkoholický likér.

Liliputí pomerančomandarinky rostou na stálezeleném keři nebo na malém, do 3 metrů vysokém stromku. Rostlina je však na rozdíl od ostatních citrusů poměrně vytrvalá a přečká i desetistupňový mráz, proto se o její pěstování úspěšně snaží i tuzemští zahrádkáři. Na jednom stromě každoročně dozrává 30 až 50 plodů, unás jsou výnosy mnohem menší.

Pro zdraví

Kumquat je ale mírně nahořklý, což způsobuje nelibost některých ochutnavačů. Na druhou stranu je prospěšný našemu zdraví. Obsahuje velké množství vitaminu C, draslíku a mědi, má antioxidační účinky, urychluje uzdravování, pomáhá prý k posilování srdce, nedovoluje usazování cholesterolu v žilách. Pouhými 100 gramy kumquatů pokryjeme polovinu doporučené denní dávky draslíku a třetinu dávky vápníku. Tradiční čínská medicína doporučuje naložení plátků kumqatu do soli a vzniklou tekutinu naředěnou s vodou použít jako kloktadlo proti bolestem v krku.

V kuchyni

Podlouhlé plody mají výrazné aroma. Může se jíst i čerstvý – na rozdíl od pomerančů se jí i se sladkou slupkou. Stačí ho oprat a odstranit stopku. Čerstvý i zavařený kumquat se používá se zvýraznění chuti pečeného masa (drůbež, zvěřina, steaky, atd. Je delikatesou ke grilovanému masu, drůbeži, zvěřině nebo třeba fondue. Při pečení masa se půlí nebo čtvrtí. Výborně se hodí k ozdobě alkoholických nápojů (martini místo oliv), výrobě marmelád, sirupů likérů a dezertů nebo se suší. Čerstvé plody jsou též součástí koktejlů, plátky se hodí i k čaji místo citronu. V čerstvé formě se hodí do ovocných i zeleninových salátů, k rybám a drůbežímu. Výtečné jsou sladké omáčky k masu z kumquatu, pomerančového džusu, medu, soli a másla.

Kumquat si můžete objednat v našem e-shopu ZDE.

 

 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...