Biokumquat na chuť i pro zdraví - nově v sortimentu

Už jste slyšeli o citrusu jménem kumquat? Možná, že jej spíše znáte pod přezdívkou trpasličí pomeranč. Odkud se tento oranžový trpaslík vzal, a co vlastně „umí“?

Wikipedia říká, že Kumquat (lat. Fortunella Hindsii, což je odvozeno od fortuna - štěstí), též nagami nebo počeštěně kumkvat je citrusům příbuzné ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Tento polodlouhý trpasličí pomeranč patří mezi nejmenší citrusové plody, neboť je jen 2-4 cm dlouhý. Dužina i slupka jsou oranžové a jedlé. Pochází z východní Asie a jižní Číny, kde je jeho pěstování známo již od 12. století, pěstoval se však i na území Japonska, Taiwanu a Filipínách. Do Evropy byla rostlina dovezena roku 1846 Robertem Fortunem, sběratelem Londýnské zahradnické společnosti (The London Horticultural Society). Brzy poté byl kumquat importován i do Severní Ameriky. Hojně se také pěstuje na řeckém ostrově Korfu (Kerkyra), kde se z něj vyrábí stejnojmenný tradiční alkoholický likér.

Liliputí pomerančomandarinky rostou na stálezeleném keři nebo na malém, do 3 metrů vysokém stromku. Rostlina je však na rozdíl od ostatních citrusů poměrně vytrvalá a přečká i desetistupňový mráz, proto se o její pěstování úspěšně snaží i tuzemští zahrádkáři. Na jednom stromě každoročně dozrává 30 až 50 plodů, unás jsou výnosy mnohem menší.

Pro zdraví

Kumquat je ale mírně nahořklý, což způsobuje nelibost některých ochutnavačů. Na druhou stranu je prospěšný našemu zdraví. Obsahuje velké množství vitaminu C, draslíku a mědi, má antioxidační účinky, urychluje uzdravování, pomáhá prý k posilování srdce, nedovoluje usazování cholesterolu v žilách. Pouhými 100 gramy kumquatů pokryjeme polovinu doporučené denní dávky draslíku a třetinu dávky vápníku. Tradiční čínská medicína doporučuje naložení plátků kumqatu do soli a vzniklou tekutinu naředěnou s vodou použít jako kloktadlo proti bolestem v krku.

V kuchyni

Podlouhlé plody mají výrazné aroma. Může se jíst i čerstvý – na rozdíl od pomerančů se jí i se sladkou slupkou. Stačí ho oprat a odstranit stopku. Čerstvý i zavařený kumquat se používá se zvýraznění chuti pečeného masa (drůbež, zvěřina, steaky, atd. Je delikatesou ke grilovanému masu, drůbeži, zvěřině nebo třeba fondue. Při pečení masa se půlí nebo čtvrtí. Výborně se hodí k ozdobě alkoholických nápojů (martini místo oliv), výrobě marmelád, sirupů likérů a dezertů nebo se suší. Čerstvé plody jsou též součástí koktejlů, plátky se hodí i k čaji místo citronu. V čerstvé formě se hodí do ovocných i zeleninových salátů, k rybám a drůbežímu. Výtečné jsou sladké omáčky k masu z kumquatu, pomerančového džusu, medu, soli a másla.

Kumquat si můžete objednat v našem e-shopu ZDE.

 

 

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...